Wat zijn de belangrijkste ingrediënten van Lava 3?

koeien

Lava 3 is een strooisel dat door veehouders gebruikt wordt als bodembedekking in ligboxen en stallen. Steeds meer veehouders kiezen voor Lava 3 in plaats van kalkproducten of krijtproducten. Lava 3 bestellen wordt dan ook steeds populairder. Maar wat is er zo bijzonder aan het product Lava 3? Welke voordelen heeft dit strooimiddel voor koeienstallen of ligboxen voor schapen en andere boerderijdieren? In dit artikel lees je alles over wat het zo speciaal en nuttig maakt.

Lava 3 in een notendop

  • Lava 3 lijkt erg op meel en is afkomstig van oergesteenten uit vulkanen
  • Het bevat veel mineralen en spoorelementen
  • Het vormt geen voedingsbodem voor bacteriën en schimmels
  • De ligboxen zijn droger wat de kans op infectie verlaagt
  • Het is geen agressief product wat de gezondheid van het vee ten goede komt.

Anorganisch materiaal

Een van de grootste voordelen van Lava 3 als materiaalsoort, is dat dit middel uit anorganisch materiaal is. Hierdoor is Lava 3 niet vatbaar voor de vorming van schimmels en bacteriën. En dat is natuurlijk precies wat je als veehouder wilt: een ligbox die schoon blijft, zonder de kans op bacterievorming en de ontwikkeling van schimmels. Dit is namelijk het beste voor je vee!

Beter voor koeien en voor de bemesting

Lava 3 is als materiaal aanzienlijk minder agressief dan de standaard krijt- en kalkstrooisels die veel boeren gebruiken. Uit onderzoeken is gebleken dat Lava 3 veel beter is voor koeien dan de standaard materialen die veel boeren gebruiken. De spenen van koeien blijven een stuk zachter en soepeler, waardoor er minder kans is op de vorming van vervelende kloven en pijntjes. De klauwen van koeien zijn hierdoor minder gevoelig dan zonder gebruik van Lava 3. Naast dit significante voordeel is het fijne aan dit ligboxenstrooisel, als het in de mestafvoer terechtkomt, een binding aangaat met organisch materiaal. Dit leidt tot hogere concentraties stikstof en fosfaat, wat gunstig is voor het efficiënt bemesten van boerenland.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *