
Een krabpaal is een must voor iedereen die katten heeft en zijn bank lief is. Dit is meestal een houten paal bedekt met ruw materiaal zodat hun katten een acceptabele plek hebben om te krabben. En kat heeft nu eenmaal nagels en deze gebruiken ze ook. De reden waarom katten vaak krabben is om hun territorium te markeren of stress te verlichten en soms is het een kwestie van verzorging om los huid van hun klauwen te halen. Door het krabben worden de klieren onder de poten van de kat gestimuleerd. Deze klieren zorgen ervoor dat er geurstoffen vrij komen. Op deze manier laat de kat weten dat dit zijn gebied is. Omdat dit het instinct is van de kat, kunnen we dit niet zomaar afleren. Wat we wel kunnen doen is de kat leren om dit op plaatsen te doen die wij accepteren. Een staande krabpaal of krabpaal voor aan de muur is hier dan uitermate geschikt voor.
Waarom een krabpaal
Hierboven hebben we het al genoemd waarom het zo belangrijk is. Maar om het goed te begrijpen gaan we nog iets verder. Over het algemeen heeft een krabpaal 3 functies. Ik zal hieronder deze 3 functies uitleggen.
- Klimpaal
We hebben het allemaal wel eens gezien, een kat die met hoge snelheid komt aanhollen om daarna zo hoog mogelijk op de paal te springen en tot bovenaan door klimt. Zorg er dan wel voor dat je krabpaal ten alle tijden goed stevig staat. Natuurlijk is dan de meest gemaakte stelregel: hoe duurder, hoe steviger, alleen dit gaat niet altijd op. - Krabpaal
Als je net een krabpaal en kat hebt dan is het verstandig om de kat meteen aan te leren dat deze paal gebruikt mag worden voor het scherpen van de nagels. De beste manier waarop je dit kunt doen is de kat op te pakken en met de voorpootjes over de paal te vegen. Herhaal dit een paar keer totdat de kat dit vanzelf gaat doen. De geur zit dan namelijk op de paal en de kat zal sneller naar de paal lopen om zijn nagels te scherpen. Mocht je toch zien dat de kat zijn nagels aan het meubilair scherp, pakt de kat op en veeg weer met de voorpootjes op over de krabpaal. - Slaapplek
Een kat vind het fijn om op een hoge klimpaal te rusten en zich terug te trekken. Je kat krijgt daarmee ook de gelegenheid om zijn sociale positie te bevestigen indien je meerdere katten hebt. Hoe hoger de kat zijn slaapplek kiest, hoe belangrijker hij in de groep is.
Nu we dit weten kunnen we ons ook voorstellen waarom het belangrijk is om een krabpaal in huis te hebben.
Type krabpaal
De meest voorkomende type paal bestaat uit een houten paal, ongeveer 60-90 cm lang, bedekt met ruwe stof of sisal. De paal is verticaal gemonteerd in een brede basis, waardoor de kat omhoog op zijn achterpoten kan strekken en vrij kan krabben zonder hem om te laten vallen. Een paal die onstabiel is of een kat niet toestaat zijn lichaam volledig uit te strekken, kan de kat ervan weerhouden deze te gebruiken. De paal kan bedekt zijn met sisaltouw, meubelstof of de jute achterkant van een stuk tapijt. De ervaring leert dat je met verschillende oppervlakken moeten experimenteren om er een te vinden die je kat ook gaat gebruiken. We horen over het algemeen dat katten de voorkeur geven aan oppervlakken van sisal of golfkarton. Je hebt ook andere soorten krabpalen die veel uitgebreider zijn met verschillende niveaus van horizontale platforms voor klimmen en gezellige grotachtige gebieden waar katten zich in kunnen verbergen. Zeer lange krabpalen worden vaak “kattenbomen” genoemd. Deze kun je zelfs aan het plafond vast maken voor extra stabiliteit te bieden. Kleinere krasoppervlakken kunnen bestaan uit zoiets eenvoudigs als een stuk tapijt dat ondersteboven is gekeerd, of een vlak kussen van geweven sisal met een lus om aan een deurknop te laten hangen. Daarnaast zijn er ook nog krabtonnen, deze zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van karton. We hebben een speciale pagina over de krabton gemaakt. Daar kun je er alles over lezen.
Welke krabpaal voor je kat
Niet iedere krabpaal is geschikt voor elke kat, er zijn veel verschillende krabpalen van klein tot groot en met veel verschillende holletjes en krab mogelijkheden. Iedere kat heeft weer zijn eigen ‘wensen’. Zo hebben Persen bijvoorbeeld een ander klim en krabgedrag als een Siamees.
Verder is het belangrijk om te kijken hoe stevig de krabpaal is voor jouw kat. Hou er dan ook rekening mee dat je een voor een grotere kat natuurlijk een stevige krabpaal nodig hebt. Belangrijk om ook in de gaten te houden is het totale gewicht van de paal. Je kan je natuurlijk wel voorstellen dat een vrij lichte paal snel omvalt. En als dat een paar keer gebeurd dan gaat de kat weer terug naar het krabben aan de bank. Ook de dikte van de bodemplaat is belangrijk deze dient ongeveer 3 centimeter te zijn. Je hebt nu een krabpaal gevonden die voldoet aan de eisen van jouw en je kat, ook op de lengte van de krabpaal:
- Kleine volwassen katten, minimale een lengte van 60 centimeter
- Volwassen katten, minimaal 90 centimeter
- Grote katten, is een krabzuil van minimaal 1 meter echt aan te raden.
Een krabpaal die groter is als je kat is zeker aan te raden. Dit omdat een kat zich dan helemaal uit kan rekken en zijn spieren kan strekken als ze aan het krabben zijn. Aan een te kleine katten krabpaal kunnen ze wel krabben, maar vergelijk het met het slapen in een te klein bed, het kan wel, maar echt lekker is het niet. Zo is het ook met te kleine krabpalen. Let bij het online kopen dus goed op het totale gewicht van de krabpaal. Over het algemeen kun je de volgende stelregel aanhouden: Hoe zwaarder het gewicht in verhouding tot de lengte, hoe stabieler het katten krabmeubel zal zijn. Bekijk onze speciale krabpaal winkels pagina om te zien waar jij de beste krabpaal kan aanschaffen.