Tips om een geschikt aquarium te vinden

aquarium vis

Een aquarium in huis: een stukje natuur en het straalt rust uit in je interieur, maar veel mensen verkijken zich nog wel eens op het onderhoud, de kosten en nog meer zaken. In dit artikel maken we jou wegwijs op het gebied van aquaria, zodat er niks aan het toeval wordt overgelaten en je weet waar je aan begint. Benieuwd of een aquarium kopen (én onderhouden) iets voor jou is? Lees dan vooral even verder!

Waar moet je op letten?

Ook op het gebied van aquaria is er nogal wat om uit te kiezen. We hebben het dan niet alleen over de moeilijkheidsgraad tussen de verschillende aquariums, maar ook de aanschafkosten, afmetingen van de waterbak en de verzorging. Stel jezelf daarom een aantal vragen. Wil je bijvoorbeeld één specifieke soort vis houden of gaat jouw voorkeur meer uit naar verschillende vissensoorten te houden? Zo kun je bij één vissoort jouw pijlen richten op een biotoop aquarium, terwijl een aquarium met verschillende vissoorten eerder vraagt om een gezelschapsaquarium. Het voordeel van een biotoop aquarium is dat je de leefomgeving perfect kan nabootsen voor die vissoort. Dit wordt natuurlijk een lastiger verhaal, als er verschillende vissoorten in het aquarium leven.

De afmetingen van het aquarium

Een ander aspect om rekening mee te houden is de afmetingen van het aquarium. Naast dat het aquarium moet passen in jouw interieur, moeten de vissen ook voldoende leefomgeving hebben. Daarnaast moet het aquarium ook goed onderhouden kunnen worden. Over het algemeen worden aquariums aangeduid in de lengte. Vaak is de standaardafmeting van een aquarium 80 cm, maar er zijn ook aquaria verkrijgbaar in de afmetingen 100 cm en 120 cm. Een andere aquariumtrend die gaande is, zijn de nano-aquariums. Deze aquaria zijn vanaf 20 centimeter verkrijgbaar. Niet zo gek, want een klein aquarium past in vrijwel elk interieur. Nano-aquariums zijn vooral geschikt voor garnalen, kreeften en slakken.

Een aquarium vraagt om onderhoud

De afmetingen van het aquarium heeft ook invloed op het onderhoud. Zo zijn grote aquaria een stuk stabieler qua waterwaardes. Dit heeft te maken met het grote volume water. Hierdoor wordt de waterwaarde minder snel aangetast, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een kleiner aquarium. Houd er daarom rekening mee dat een nano-aquarium om wekelijks onderhoud vraagt. We hebben het dan over het gedeeltelijk verversen van het water. Voor het schoonmaken van een groter aquarium ben je logischerwijs ook meer tijd kwijt. Weet je nog niet zeker of een aquarium geschikt is voor jou? Laat je dan adviseren door een dierenspeciaalzaak, zoals bijvoorbeeld Zoo Enzo. Succes!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *