Katten

Katten zijn een van de oudste huisdieren van de mens. In Nederland alleen al worden ongeveer 2,6 miljoen katten als huisdier gehouden. Dat betekent dat ongeveer een kwart van alle huishoudens in Nederland een of meerdere katten in huis hebben. Geen wonder dat katten een van de meest populaire huisdieren zijn, ze zijn dan ook echte gezelschapsdieren. 

Het houden van katten kan voor de mens dan ook een positieve invloed hebben. Het is wel van belang dat je ervoor zorgt dat de kat een goede opvoeding krijgt, op deze manier leren ze omgaan met andere mensen of dieren. Op de eerste plaats dient een kat natuurlijk wel bij je gezin te passen. Maar hou er wel rekening mee dat deze geen overlast mag vormen. Doordat men er van te voren niet goed over na heeft gedacht of een kat wel geschikt is belanden er jaarlijks tienduizenden katten in het asiel.

Kat aanbidding

Oude Egyptenaren geloofden dat de kat een heilig dier was. Het werd geprezen voor het doden van ongedierte zoals ratten en muizen, en werd een symbool van gratie en vruchtbaarheid. De kattengodin Bastet werd getoond als een vrouw met het hoofd van een kat. Ze werd geassocieerd met geluk en warmte. Katten werden als huisdieren gehouden in het oude Egypte, en veel foto’s van hen zijn te vinden in graf schilderijen. Toen een heilige kat stierf, werd zijn lichaam gemummificeerd, in een doek gewikkeld en in een speciale tombe geplaatst.

Kattenrassen

Er zijn meer dan 100 verschillende kattenrassen in de wereld. De directe voorouder van de huiskat was een ras van de wilde kat uit Afrika of Azië. De huiskat past zich gemakkelijk aan verschillende omstandigheden aan en leeft comfortabel in de buurt van mensen. Niemand weet precies wanneer de nauwe relatie tussen katten en mensen begon, maar het was waarschijnlijk minstens 5000 jaar geleden. Door de eeuwen heen hebben huiskatten met mensen naar landen over de hele wereld gereisd. Ze zijn geïntroduceerd in landen waar voorheen geen katten waren, zoals Australië. De kat is nu het populairste huisdier ter wereld.

Katten kunnen onafhankelijk zijn en worden beschouwd als het ideale huisdier voor mensen met een drukke levensstijl, maar ze moeten nog steeds verzorgd worden. Je moet bereid zijn om tijd door te brengen met spelen en verzorgen van je kat. Wij hebben een aantal zaken voor je op een rijtje gezet waardoor je ervoor kunt zorgen dat je en gelukkig en gezonde kat hebt.

Kattenspeeltjes

Een kat heeft uitdaging en afleiding nodig. Er zijn legio kattenspeeltjes op de markt. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een speeltje voor. Het spelen met de kat is niet alleen leuk maar ook belangrijk. Als een kat niet genoeg speelt kan deze overgewicht krijgen met alle gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan een speelmuis, veertjes en ballen om je kat in topconditie te houden. Het is niet alleen functioneel maar ook nog een ontspanning voor de kat en jezelf. Tegenwoordig kun je zelfs elektronische speeltjes voor je kat aanschaffen, hierbij kun je denken aan een pluimpje met veertjes aan een hengel die wordt rondgedraaid door een motortje. Je kat kan naar hartenlust achter het speeltje aan springen.

Kattenvoer

Katten moeten een volledig, uitgebalanceerd, vlees van goede kwaliteit krijgen; het kunnen geen vegetariërs zijn. Er zijn veel verschillende merken kattenvoer op de markt, maar er zijn maar twee hoofdtypen om uit te kiezen; nat en droog.

Vers nat voedsel moet minstens twee keer per dag worden vervangen, droog voedsel minstens één keer per dag. Volg de instructies van de fabrikant en de aanbevolen hoeveelheden. Eenmaal gecastreerd, hebben katten meestal minder energie nodig, dus overweeg om hun dagelijkse hoeveelheid voer te verminderen.

Voedsel moet worden geplaatst op een plaats waar de kat zich veilig voelt en niet te dicht bij hun waterbak en kattenbak. Als je je kat droogvoer te eten geeft, denk dan ook eens aan een voerbal om een gedeelte of al het eten van je kat hierin te stoppen. Dit kan de verveling verminderen en zorgt voor enige oefening.

Wanneer je een kat adopteert, dien je in eerste instantie het dieet te volgen dat eerder is gevoerd. Voordat je de kat in huis haalt, vraag na wat ze hebben gegeten en op welke tijden. Als jij het voer van je kat wilt veranderen, is het belangrijk om heel geleidelijk het nieuwe voer te introduceren over een periode van een week of meer om maagklachten te voorkomen.

Het is het beste om je kat geen koemelk te voeren, sommige katten kunnen niet tegen de lactose. Zorg er altijd voor dat er voldoende vers water is. Meer informatie over katten en kittens voeren, inclusief wat te doen als je kat stopt met eten, is beschikbaar in onze essentiële handleidingen: kattenvoer en zorgen voor je kitten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *