Hondenmand kopen?

Een hond moet natuurlijk een eigen plek in huis hebben waar hij lekker kan luieren, slapen of zichzelf kan terugtrekken. Dat kan door gebruik te maken van een hondenmand. Nu zijn er veel verschillende soorten en maten hondenmanden op de markt. Waar moet je dan eigenlijk op letten als je op zoek gaat naar een mand voor jouw trouwe viervoeter? In dit artikel proberen we antwoord te geven op die vraag en op andere vragen die jou kunnen helpen bij het vinden van een geschikte mand voor de hond. We geven ook tips over bijbehorende zaken zoals de materiaalkeuze, het formaat en het gebruik van bijvoorbeeld een hondenkussen.

Waarom een hondenmand kopen?

Een mand voor de hond kopen is goed om verschillende redenen. Dat doe je om het dier een eigen plek te geven waar hij kan slapen en zich terug kan trekken. Hierdoor kun je het beestje ook aanleren dat hij een eigen plek heeft en dat hij bijvoorbeeld niet op de bank mag klimmen. Het is aan te raden om een hond van jongs af aan al aan te leren wat wel en niet mag. Zorg er dan ook voor dat je ook voor een puppy al een eigen plek in de vorm van een mand of een hondenkussen hebt. Als je dit verzuimd, dan zal het later moeilijker zijn om de hond zijn plek te wijzen.

Gezondheid

Het is in meerdere opzichten aan te raden om gebruik te maken van een hondenmand of in elk geval te investeren in een plek waar de hond kan rusten. Het is goed om het dier een eigen plek te geven waar hij zich kan terugtrekken en waar hij in ’s nachts kan slapen. Het is belangrijk voor de gezondheid van het dier. Een hond heeft voldoende rust nodig en moet kunnen slapen op een plek waar hij zich op zijn gemak voelt. In principe is het net als bij mensen, in een goed bed slaap je ook goed en komt je lichaam voldoende tot rust. Een uitgeruste hond is een vrolijke hond die minder snel last krijgt van lichamelijke klachten.

Waar moet je op letten?

Bij het aanschaffen van een hondenmand zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Het materiaal waar de mand van gemaakt is kan van belang zijn voor het comfort van de hond. Zo zijn er manden van bijvoorbeeld riet, kunststof en stof te koop. De afmetingen van de rustplek zijn ook van belang en moeten worden afgestemd op de afmetingen van de hond. Houdt daarbij ook rekening met de manier waarop de hond graag rust. Als jouw hond ervan houdt om languit te liggen in plaats van opgekruld, dan moet je daar rekening mee houden bij de aanschaf. Voor het juiste comfort is het aan te raden om een vulling of hondenkussen in de mand te plaatsen, ook deze moet voldoen aan verschillende criteria.

De maat van de mand

Een hondenmand moet van de juiste afmetingen zijn om de hond echt tot rust te kunnen laten komen. Om de juiste maat van de mand te kunnen bepalen meet je de hond op. Dot op het moment dat de hond ligt. Het is aan te raden om dat te doen als de hond op de manier ligt zoals hij het liefst ligt. Slaapt de hond languit, dan meet je de hond in deze hoedanigheid op. Als de hond liever opgekruld ligt, dan meet je de hond juist op die manier op. Het is belangrijk om bij het opmeten rekening te houden met de lengte van de poten van het dier. Als de hond klein is met korte poten, dan moet de rand van de mand niet te hoog zijn. Zodra je de hond hebt opgemeten tel je voor de maat van de mand nog 10 centimeter extra zodat er voldoende ruimte is voor de hondenmand.

Een mand voor jonge honden

Als je een jonge hond hebt of een hond die nog in de groei is, houdt hier dan ook rekening mee bij het uitzoeken van een mand. Koop een hondenmand op de groei in dat geval. Zeker als de pup nog erg klein is en als deze flink groter zal worden. Het kan natuurlijk altijd zijn dat je in de toekomst alsnog een nieuwe mand moet aanschaffen, maar door een mand op de groei te kopen voorkom je dat het dier binnen korte tijd niet meer in zijn eigen mand past. Het is aan te raden om voor jonge pups een mand te kopen die je goed kunt schoonmaken omdat ze nog niet zindelijk zijn.

Materialen

Een hondenmand kan gemaakt zijn van verschillende soorten materialen. Zoals gezegd is het van belang dat het dier comfortabel ligt en echt tot rust kan komen. De verschillende materialen waarin manden verkocht worden zijn onder andere riet, kunststof, stof, pluche en hout. Wanneer je kiest voor een slaapplek gemaakt van bijvoorbeeld stof of pluche, dan heeft de hond al een zachte plek om te liggen. Voor manden gemaakt van hardere materialen is het aan te raden om gebruik te maken van een kussen voor de hond.

Kussen in de mand

Met een kussen in de mand wordt de slaapplek een stuk comfortabeler. Houdt er bij het kopen van een vulling voor een hondenmand rekening mee dat deze niet te zacht is. Het moet de juiste comfort bieden en een kussen zorgt er ook voor dat de hond het niet te koud krijgt als hij in de mand ligt. Net als met de aanschaf van de mand is het van belang dat het kussen ook de juiste afmetingen heeft. Het kussen moet in de hondenmand passen en de hond volledig kunnen ondersteunen. Maak je geen gebruik van een kussen, dan kunnen de gewichten van het dier gaan slijten en bestaat de kans dat het dier het minder warm heeft wanneer hij in slaap wil komen. De temperatuur is natuurlijk ook afhankelijk van de omgeving. Plaats de mand daarom niet in de buurt van bijvoorbeeld een deur naar buiten die vaak geopend wordt.

Overige eigenschappen

Voor jonge dieren is het ook goed om te kijken naar een mand die van stevig materiaal gemaakt is. Voornamelijk jonge dieren en ook oudere honden hebben soms de neiging om op de randen van de mand te kauwen. Als de mand daartegen bestand is, dan zal deze ook niet snel kunnen beschadigen. Veel honden manden zijn voorzien van antislip materiaal. Dat zorgt ervoor dat de mand niet kan wegschuiven als het dier er bijvoorbeeld enthousiast in springt. Geef de hond een eigen plek in huis waar de mand komt te staan. Doe dit op een plek waar hij tot zichzelf kan komen en kies daarom voor een rustige plek.

Hondenkussen of hondenbed

Naast het aanschaffen van een hondenmand, kun je ook kiezen voor een hondenbed of een hondenkussen. Een hondenkussen is een groot kussen dat los gebruikt wordt. Het voordeel hiervan is dat het vaak minder ruimte in beslag neemt dan een mand. De hond heeft zo een eigen, comfortabele plek die je ook goed kunt verplaatsen. Het schoonhouden kan vaak door de hoes af te nemen en deze in de wasmachine te stoppen. Een andere mogelijkheid is gebruik maken van een hondenbed. Een hondenbed is vaak iets luxer uitgevoerd als een mand. Zo staan bedden voor honden bijvoorbeeld op pootjes en zijn ze voorzien van een kussen of matras waar het dier op kan liggen. De keuze voor een kussen, bed of mand is natuurlijk afhankelijk van de wensen die jij en jouw hond hebben.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *