Honden

Een hond is een zoogdier in de orde Carnivora ook wel roofdieren genoemd.

Honden werden al 15.000 jaar geleden gedomesticeerd van wolven,  of te wel: door mensen gehouden. Domesticatie is een eeuwigdurende aanpassing van dieren aan het leven bij mensen. Voortplanting en levensonderhoud wordt door de mens in de hand gehouden. Nieuw bewijs suggereert dat honden voor het eerst werden gedomesticeerd in Oost-Azië, mogelijk China. In de loop van de tijd heeft de hond zich ontwikkeld tot honderden rassen met een grote variatie.

Honden zijn, net als mensen, zeer sociale dieren en deze overeenkomst in hun algehele gedragspatroon te zien in hun trainbaarheid, speelsheid en het vermogen om in menselijke huishoudens en sociale situaties te passen. Deze overeenkomst hebben honden een unieke positie opgeleverd op het gebied van interspecies-relaties.

De loyaliteit en toewijding die honden vertonen als onderdeel van hun natuurlijke instincten als roedeldieren bootst nauw het menselijke idee van liefde en vriendschap na, waardoor veel hondeneigenaren hun huisdieren als volwaardige familieleden zien.

De gemeenschappelijke naam voor de huishond is ‘Canis familiaris’, een soort van de hondenfamilie ‘Canidae’. De hond wordt algemeen beschouwd als het ‘eerste’ gedomesticeerde dier.

Honden kunnen verschillen in uiterlijk, functie, temperament en grootte. Sommige kleine honden kunnen tot 1,5 kilo wegen, terwijl sommige grotere honden tot 200 kilo kunnen wegen.

Afhankelijk van het land zijn er ongeveer 138 officieel erkende hondenrassen.

Honden vervullen verschillende rollen in de menselijke samenleving en worden vaak opgeleid als werkhonden. Voor honden die geen traditionele baan hebben, biedt een breed scala aan hondensporten de mogelijkheid om hun natuurlijke vaardigheden te tonen.

Naar schatting heeft de hond meer dan 12.000 jaar bij mensen geleefd als jachtgenoot, beschermer en vriend. Een hond is een van de populairste huisdieren ter wereld en wordt ook wel ‘De beste vriend van de mens’ genoemd. Of je nu arm of rijk bent, een hond zal trouw en loyaal zijn en van je houden.

Een hond past gemakkelijk in het gezinsleven en in de omgeving, hij heeft natuurlijk zorg en aandacht nodig zoals elk ander huisdier. Voeren, verzorgen, baden en wanneer hij ziek is, zal hij een bezoek aan de dierenartsen nodig hebben. Honden houden van genegenheid en zullen gelukkig met hun staart kwispelen wanneer je zo overlaat met liefde en aandacht. Honden zullen ook gaan zitten mokken als ze te horen krijgen dat ze iets verkeerd hebben gedaan.

Een goed gemanierde hond moet met geduld en volharding worden getraind. Je moet nooit een hond mishandelen, want het is niet alleen heel verkeerd om een ​​dier te mishandelen, maar sommige zullen als verdediging gaan bijten.

Grotere honden hebben aanzienlijk meer beweging dan middelgrote of kleine honden. Je kunt ze meenemen naar de bossen of bijvoorbeeld een recreatiegebied. Hier kunnen ze rondrennen en spelletjes spelen en de beweging krijgen die ze nodig hebben om ze fit en gezond te blijven.

Honden kunnen worden geleerd hoe ze dingen moeten doen. Gooi een kleine tak, stok of frisbee en je kunt je hond leren deze op te halen en het item weer naar je terug te brengen. Honden hebben bijna 220 miljoen geurgevoelige cellen over een gebied ter grootte van een zakdoek (vergeleken met 5 miljoen bij mensen over een gebied ter grootte van een postzegel). Sommige rassen zijn juist gefokt voor het detecteren van geuren.

Welke informatie een hond daadwerkelijk detecteert wanneer hij aan het ruiken is, is niet helemaal duidelijk. Werd het eerst nog in twijfel getrokken, lijkt het nu vast te staan ​​dat honden twee verschillende soorten geuren kunnen onderscheiden bij het volgen van een luchtgeur van een persoon of ding dat onlangs is gepasseerd. Evenals een grondgeur die detecteerbaar blijft voor een veel langere periode.

Hondenrassen

Er zijn wel meer dan 300 verschillende hondenrassen in de wereld. Zelfs binnen rassen is er een enorme variatie mogelijk. Een hond in je leven brengen is natuurlijk prachtig, maar je wilt er zeker van zijn dat de hond het type persoonlijkheid en fysieke kenmerken heeft zodat dit een goede match voor je is. Het is de beste manier om zoveel mogelijk informatie te verzamelen voordat je een beslissing neemt. Bij het kiezen van de perfecte hond voor jouw en je gezin, zijn er enkele belangrijke punten om te overwegen. Het kennen van de persoonlijkheden, eigenschappen, vereiste zorg en andere details zal je helpen de juiste hond te kiezen die precies bij jullie past.

Hondenspeeltjes

Hondenspeelgoed is speelgoed dat speciaal voor honden is om mee te spelen. Hondenspeelgoed is er in vele soorten, waaronder hondenbotten, puppyspeelgoed, ballen, trainingshulpmiddelen, piepend speelgoed, schijven en frisbees, pluchen speelgoed en stokken.

Hondenspeelgoed dient verschillende doeleinden. Puppy’s hebben bijvoorbeeld speelgoed nodig waarop ze kunnen kauwen wanneer ze tandjes krijgen, omdat hun tandvlees en kaken erg pijnlijk worden en het kauwen op dingen hen verlichting geeft. Spelen met ander speelgoed stimuleert ook lichaamsbeweging, wat de algehele gezondheid van het huisdier ten goede komt. Speelgoed stimuleert ook de geest van honden, ontmoedigt probleemgedrag als gevolg van verveling en overtollige energie en bevordert de tandgezondheid.

Er is een breed scala aan hondenspeelgoed op de markt dat is ontworpen voor verschillende doeleinden en afhankelijk van de kenmerken van de hond, zoals grootte, activiteitenniveau, kauwgedrag en speelstijl.

Halsbanden, Tuigjes en lijnen

Wanneer je beslist om jouw gezin uit te bereiden met een lieve hond is dit natuurlijk hartstikke leuk. Ten eerste ga je goed bedenken wat voor een hondje dat dan moet zijn. Je kiest een hond met karakter dat bij jou en/of jouw gezin past. Het verheugen op de komst van het beestje kan beginnen. Tevens is het zaak om alles in huis te halen voor jouw lieve viervoeter op komst. Te denken valt aan hondenhalsbanden en lijnen.

Een hondenhalsband bevestig je simpelweg om de hals van de hond met een gesp systeem. Kies de juiste maat en zorg ervoor dat de halsband niet te los, maar zeker ook niet te strak zit. Een hondenlijn kun je gemakkelijk aan de halsband bevestigen middels een klipsysteem. Ook met betrekking tot lijnen kun je kiezen uit verschillende soorten en maten. Het ene baasje vindt het prettig om zijn of haar hond dichtbij zich te houden en kiest daarom voor een korte lijn. De ander kiest juist voor een lijn die uit zichzelf kort of lang wordt, naar behoefte van de hond.

Hondenhalsbanden en lijnen kun je ook mooi op elkaar afstemmen. Op die manier passen ze bij elkaar en loopt jouw hond er helemaal ‘fashionable’ bij. 

Transport

Over het algemeen houdt een hond er niet zo van om alleen te zijn. Een hond moet dit dan ook langzamerhand gaan leren. Na gewenning kan hij maximaal 6 uur alleen zijn.

Soms komt het natuurlijk voor dat je ergens heen moet wat langer duurt dan 6 uur. Maar weet je wat? Jouw hond vindt het heel gezellig om met jou mee te gaan. Als je een kleiner hondje hebt is het verstandig om hem onderweg te vervoeren in een transportbox. Wanneer hij hier eenmaal aan gewend is, zal hij deze transportbox linken aan iets leuks: mee met zijn baasje!

Transportboxen zijn er in verschillende maten, maar vooral bedoeld voor een kleiner ras. Deze kun je gemakkelijk optillen en meenemen in het vervoersmiddel dat je gebruikt. Zowel in de auto, maar ook in de trein of bus kan je hondje dan gezellig met je mee. Ook is een transportbox uitermate geschikt voor in het vliegtuig of boot. Ga je met het vliegtuig of de boot? Controleer dan wel even voor vertrek of de transportbox moet voldoen aan bepaalde voorwaarde. 

Hondenkleding

Ook voor honden wordt er trendy of juist heel erg praktische kleding gemaakt. Denk aan een veiligheidsvest, of antislipsokken. Daarom zijn er allerlei soorten hondenkleding te koop, voor grote honden en kleine (zoals chihuahua’s) leuk te kleden of juist te beschermen.

Zo heb je de keuze uit diverse soorten pootbescherming, beschermingsschoentjes voor honden of hondenlaarsjes voor de pootjes van je hond voor als deze naar buiten gaat. Hiernaast zijn er diverse regenvesten in allerlei maten en periodieke broekjes voor teefjes die loops zijn. Voor het lekker buiten rennen is een veiligheidsvest een handig kledingstuk, zodat je hond altijd blijft opvallen voor jezelf of voor anderen, ook als deze even van de lijn af is of als het donkerder wordt. Naast kleding die handig is, zijn er ook schattige hondenjasjes als accessoire voor de kleine hond zoals chihuahua’s, met verschillende opdrukken en in diverse maten.

Training en africhten

Jouw lieve viervoeter is hoogstwaarschijnlijk als pup bij jou in huis gekomen. Het is aan te raden om een puppytraining met hem te volgen. Op die manier leert hij van jongs af aan dat jij zijn baasje bent. Ook is het handig wanneer hij luistert naar jouw commando’s, zodat je op elkaar kunt bouwen én kunt vertrouwen op je hondje.

Het ontwikkelen van ongewenst gedrag wordt door een puppycursus voorkomen. Naar mate jouw harige schat groter wordt geniet hij ook nog steeds van voordelen wanneer je met hem blijft trainen. Hij leert dat hij naar jou moet blijven luisteren en gehoorzaam moet zijn. Want wie wil nou niet een brave hond? Je kunt accessoires aanschaffen ten behoeve van het trainen en africhten van jouw hond. Denk bijvoorbeeld aan lijnen, clickers of een handige beloningszakjes.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *