
Een kat moet de gelegenheid hebben om de hele dag te eten. Zijn spijsvertering is zo ingericht dat hij het eten dat hij binnenkrijgt binnen enkele uren volledig verteert. Het is dus geen goed idee om je katten, zoals dat bij honden wel gebruikelijk is, 1 of 2 keer per dag een portie eten aan te bieden. Als je kat de hele dag toegang tot zijn eten heeft zal hij tot wel tientallen keren per dag een kleine portie eten. Maar je kat kan natuurlijk ook ziek worden en niet willen eten. Een kat kan niet heel lang zonder eten, actie is dus noodzakelijk als je kat niet eet.
Wat zijn de risico’s als mijn kat niet eet?
Het grootste risico wat je kat loopt als hij niet eet is leververvetting. Zeker als de kat wat aan de mollige kant is, is dit een risico. Leververvetting kan al na enkele dagen niet eten optreden. Als er niet wordt ingegrepen is leververvetting dodelijk. Het kan al voorkomen worden als je kat maar een klein beetje wil eten, zolang hij over een etmaal maar iets binnenkrijgt is dat al voldoende om leververvetting te voorkomen. Natuurlijk moet de oorzaak van het niet willen eten worden opgespoord en behandeld, dat spreekt voor zich.
Waarom eet mij kat niet?
Als je merkt dat je kat niet eet, dan is het allereerst belangrijk de oorzaak te achterhalen. Er kunnen verschillende redenen zijn waarom een kat niet eet.
Een buikgriepvirus
Net als mensen kan een kat ‘gewoon’ een buikgriepje hebben. Als je kat heeft gespuugd en vervolgens geen eetlust heeft kun je dat gerust een dagje aankijken, zeker bij een volwassen kat. Bij kittens is er een groter risico op uitdrogen en moet je sneller ingrijpen. Laat je kat met rust en probeer hem niet te dwingen om te eten, dat wil je zelf immers ook niet als je misselijk bent. In veel gevallen zal de kat na een dag of hooguit twee dagen weer gaan eten. Gebeurt dat niet dan is een bezoek aan de dierenarts noodzakelijk.
Obstructie van de maag of darmen
Als je kat niet wil eten en maar blijft overgeven terwijl er eigenlijk niets meer uit komt, dan kan het zijn dat ‘iets’ de maag of darmen blokkeert. In zo’n geval moet je direct de dierenarts bellen en een spoed afspraak maken. Door middel van een foto of een echo kan de dierenarts controleren of er een obstructie in maag of darmen is. Zo ja dan moet je kat direct worden geopereerd. Wacht dus bij aanhoudend overgeven niet af maar kom in actie, het kan het leven van je kat redden.
Een onderliggende oorzaak voor niet eten
Er zijn verschillende aandoeningen die ervoor zorgen dat je kat niet wil eten. Bekende voorbeelden zijn nierfalen, schildklierproblemen en pancreatitis (alvleesklierontsteking). Als je kat gedurende langere tijd niet wil eten en een middeltje tegen misselijkheid helpt niet, dan is er nader onderzoek nodig. De hierboven genoemde aandoeningen kunnen aan het licht komen door een bloedonderzoek of een echo. Aangepaste voeding en medicatie kan je kat in zo’n geval helpen. Deze aandoeningen hebben echter vaak wel een chronisch karakter, je kat zal langere tijd, of soms de rest van zijn leven, aangewezen zijn op dieetvoeding en medicatie.
Wanneer moet ik mijn kat gaan dwangvoeren?
Als je kat niet wil eten en de oorzaak is bekend, dan moet je soms gaan dwangvoeren. Doe dit altijd in combinatie met medicatie om misselijkheid en braken tegen te gaan, want anders heeft dwangvoeren immers geen zin. Gebruik voor dwangvoeding natvoer in patévorm dat gemakkelijk kan worden verdund om het via een dikke spuit in de bek van de kat te kunnen ingeven. De dierenarts verkoopt speciale voeding die geschikt is om te dwangvoeren zoals Royal Canin Recovery of Hill’s a/d. Maar afhankelijk van de oorzaak van het niet willen eten kan de dierenarts een andere voeding adviseren. Dwangvoeren doe je meerdere keren per dag, in kleine porties. Geef de kat eerst zijn medicatie tegen misselijkheid, wacht een half uur tot dat is ingewerkt en geef dan de dwangvoeding.
Drinken is belangrijk als je kat ziek is
Net als bij mensen is het ook voor je kat belangrijk dat hij goed blijft drinken als hij ziek is. Als je kat geen water wil drinken, geef dan bijvoorbeeld kookvocht van kippendij of blokjes koolvisfilet. Dit is ook goede licht verteerbare voeding om de spijsvertering van de kat weer op gang te krijgen na ziekte. Je kat kan niet leven van alleen gekookte kip of koolvis, omdat dit te eenzijdige voeding is. Maar als je kat verder niets wil eten dan is iets beter dan niets. Zodra de kat opknapt zal hij hopelijk vanzelf weer zijn brokjes of vers vlees gaan eten.
Waarnemen kan je veel informatie geven
Een kat kan niet praten. De dierenarts is dus afhankelijk van wat jij kunt vertellen over het gedrag van je kat als hij niet wil eten. Als je niet zeker weet of je kat wel of niet eet kun je een trucje toepassen. Geef hem een bakje voer en weeg dit voordat je het bij hem neerzet. Zo kun je de volgende morgen snel zien of hij wel of niet gegeten heeft. Brokjes kun je ook helemaal netjes glad strijken in het bakje, als de brokken zijn aangeroerd kun je de conclusie trekken dat de kat heeft gegeten. Heb je meerdere katten, zet de zieke dan als je die mogelijkheid hebt apart, als je wilt controleren of hij wel of niet eet. Niet eten betekent naar de dierenarts.
Wat kan de dierenarts doen als mijn kat niet eet?
De dierenarts kan je kat een injectie geven met een middel tegen de misselijkheid (Metomotyl of Cerenia) waardoor er geen risico is dat de kat medicatie ook weer uitspuugt. Een injectie met medicatie tegen misselijkheid geeft doorgaans binnen een uur resultaat. Zijn er ook andere symptomen zoals diarree, behandel die dan uiteraard ook met probiotica of vraag bij de dierenarts om medicatie hiervoor. Als je kat ook dan niet uit zichzelf weer gaat eten is verder onderzoek nodig. Want zonder eten kan je kat echt niet, dat wordt zeer zeker zijn dood.