Hebben katten hun klauwen nodig ?

Een kat gebruikt zijn nagels (of klauwen) voor verschillende redenen;

– Om te jagen
– Om zich uit te rekken
– Om te klimmen
– Om hun geur achter te laten
– Om zichzelf te beschermen

Deze punten zullen we in dit artikel verder uitsplisten, maar eerst even wat algemene informatie:

Het samenwonen met een kat betekent dat je geduld en soms ook een gevoel voor humor moet hebben. Dit omdat je af en toe kapot gekauwde schoenen, een omgevallen vaas en soms wat kattenkwaad kunt verwachten. Voor kattenbezitters kan dit betekenen dat ze thuiskomen en ontdekken dat je kat je nieuwe vloerkleed of de bekleding van je favoriete stoel met hun klauwen heeft bekrast.

Vergeet niet dat katten het verschil niet weten tussen wat goed is om te krabben en wat verboden is, maar met wat training kunnen ze leren alleen op bijvoorbeeld een krabpaal te krabben.

Je kunt ook met je dierenarts praten voor nuttige tips, zoals de nagels van je huisdier laten knippen, krabpalen in de buurt van waar je kat slaapt en voldoende aan de dagelijkse speel- en trainingsspeelgoed voor je kat.

Om ​​beter te begrijpen waarom je kat krabt, is het belangrijk om een ​​kijkje te nemen waarom een kat nu zijn klauwen gebruikt:

Jagen
katten zijn natuurlijke jagers. Hun intrekbare klauwen bieden hen grip tijdens het rennen en helpen hen hun prooi te vangen en vast te houden. Als je goed kijkt naar de manier waarop je kat speelt met zijn speelgoed kun je dit zien. Terwijl je kat natuurlijk niet hoeft te jagen voor zijn maaltijd is het oefenen van het jagen nog steeds een instinctief onderdeel is van het gedrag van je kat.

Uitrekken
Door items, zoals je tapijt of bank, vast te pakken, kan je kat zich draaien en volledig uitrekken en zijn lichaam strekken, wat niet alleen een goede oefening is, maar het is ook nog ontzettend leuk en plezierig voor je kat.Klimmen
De klauwen van een kat zijn gebogen. Dit helpt ze om in bomen of andere dingen te klimmen om zo in veiligheid te komen. Voor katten die meestal binnen zijn kunnen ze met hun klauwen in items zoals kattenbomen of meubels vastgrijpen, zodat ze niet vallen of uitglijden.Hun geur achterlaten
Wanneer katten een voorwerp krabben, laten ze een speciale geur achter die is geproduceerd wordt uit klieren op hun poten. Hierdoor kan een kat zijn handtekening achterlaten als een bericht aan andere katten.

Zichzelf beschermen
De klauwen van een kat kunnen ook fungeren als een methode van zelfverdediging wanneer ze worden geconfronteerd met een roofdier. Hoewel de meeste katten binnen weinig behoefte hebben om zichzelf te verdedigen, bieden hun klauwen nog steeds de zekerheid dat ze toch een vorm van bescherming hebben. Katten gebruiken hun klauwen ook om te communiceren, bijvoorbeeld het meppen met hun klauwen wil zeggen: houd afstand, ik heb hier nu geen zin in.

Krabben is een natuurlijke oefening voor je kat en dient verschillende gezonde functies. Natuurlijk zal je een paar gekraste artikelen in je huis hebben, maar met een beetje training kun je dit al voorkomen. En onthoud ook dat en kat van nature ook al wil krabben. 

Klauwen zijn geen nagels

De klauwen van een kat zijn verschillend van de nagels van een mens. Onze nagels zijn plat en liggen op de toppen van onze vingers en tenen, waardoor ze worden beschermd. De klauwen van katten komen daarentegen uit de voorkant van hun tenen en fungeren als gereedschap dat wordt gebruikt om bijvoorbeeld een prooi te vangen en vast te houden, vlees van botten te scheuren en te klimmen.

Katten hebben meestal vijf klauw nagels op elk van hun voorpoten en vier op elk van hun achterpoten. Sommige katten, bekend als polydactyl, kunnen er echter meer hebben. De binnenste, kortere klauwen op de voorpoten die doen denken aan onze menselijke duimen worden de dauw klauwen genoemd en zijn nuttig voor katten om hun prooi vast te houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *